domingo, 15 de noviembre de 2009

2.1. Joanot Martorell i el Tirant lo Blanch

(València, 1405, Gandia –1468). Vigorós cavaller i novel•lista originari de La Safor, va escriure una de les novel•les fonamentals del gènere cavalleresc, el "Tirant lo Blanc", obra que ha estat reconeguda per crítics, lectors i escriptors de tots els temps.
La seva vida va transcórrer entre lluites cavalleresques i viatges per Europa, sempre amb plets per qüestions familiars i d’herències. Martorell va escriure altres textos que no ens han arribat en la seva totalitat, com ara la novel•la Flor de cavalleria i el relat inacabat Guillem de Varoic.
L'any 1433 Martorell surt per primera vegada documentat en una lletra de batalla. El seu caràcter tan personal provocava sovint més d'un enfrontament. N'hi ha quatre de molt famosos:

1. El 1437 contra Joan de Montaplau, el qual rivalitzava sobre una qüestió d'honor, ja que aquest havia promès el seu casament amb la seva germana Damiata.
2. El 1442 contra Jaume Ripoll, pel sol fet d’enfrontar-se a un bon cavaller.
3. El 1442 contra Felip Boil, a causa d'un testimoni gràfic.
4. Des de l'esmenat fins el 1450 contra Don Gonzalo de Budixa.

Cal destacar que Joanot Martorell va viatjar molt, sobretot a Anglaterra, on va conèixer la vida cortesana i molts nobles cavallers de l'època; establí contacte amb molts llibres que més endavant serien la seva font d'inspiració. També anà a Portugal on li fou presentat l'infant Ferran fill del rei de Portugal, al qual li dedica la seva novel•la "Tirant lo Blanch".
L'any 1454 viatjà a Nàpols per ajudar a Alfons el Magnànim.

"Tirant lo Blanch" vindria a ser un conjunt de novel•les dins d'una sola novel•la, dins el qual transcorren diferents plans com ara el militar, l'amorós, de la vida quotidiana. Aquesta novel•la és famosa perquè s'adapta a la història.


Obra


Tirant és armat cavaller en els casaments del rei d'Anglaterra i venç els enfrontaments que succeeixen arrel d'aquests a les festes.
En els primers capítols es pot observar l'evolució del seu aprenentatge i és mes endavant que aquest es llança a la Mediterrània, acompanyat d'un seguit de fills de reis ( de França i Sicília) davant la conquesta turca de l'illa de Rodes. Aquests arriben a Constantinoble, però, una vegada més són reprimits pel valent i coratjós cavaller.
També allibera als grecs i és per això que és proclamat hereu del domini de Constantinoble.

Com a bon cavaller queda gloriosament atònit davant l’esfereïdora bellesa de la filla de l'emperador, Carmesina.

Finalment, però, durant les festes de commemoració, mor a causa d'una pneumònia.



VÍDEO: JOANOT MARTORELL, CAVALLER I ESCRIPTOR

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=26798&p_ex=joanot%20martorell

No hay comentarios:

Publicar un comentario