domingo, 8 de noviembre de 2009

1.2. Vida



Ausiàs March fou un poeta i cavaller valencià, probablement nascut el 1397 a Gandia, procedent d'una petita família de la noblesa vinculada amb les lletres i la poesia; fill de Pere March i Elionor Ripoll.
Amb la prematura mort del seu pare, Ausiàs March heretà tots els seus patrimonis i ràpidament començà la seva formació com cavaller.
Fou vassall del duc de Granada, Alfons d'Aragó
El 1419, es llançà a l'expedició per la Mediterrània.
Com a bon noble cortesà i ja des de molt jove, realitzà tasques de la caça, entre les quals, destaca el càrrec de falconer del rei junt amb d'altres cavallers. Estar en aquest cercle, era un privilegi de molt pocs; i va ser gràcies aquest que esdevingué amic i company de la reialesa. Aquesta posició li valgué de gran importància, per afrontar més tard algunes declaracions de l'ordre superior en contra de la seva persona; blasfemes que l'acusaven per pederastia, especialment un document en forma de carta que redactà la reina Maria d'Aragó.

March es casà als 40 anys amb Isabel de Martorell, germana de Joanot Martorell. Aquesta, però, morí dos anys després i el poeta tornà a casar-se novament amb Joana Escorna.

El seu darrer curs, March adopta en la seva plenitud una maduresa literària, i aquesta queda reflexa en les seves composicions: l'amor, la solitud, el patiment davant la mort, o el desassossec per la mateixa existència troben una vigorosa expressió en ell. Les seves paraules són el fruit d'una profunda introspecció. Aquesta expressió nua i directa de les emocions el connecten amb lectors de tots els temps ( el verisme, la sinceritat).

Finalment va morir l'any 1459, a l'edat de 62 anys.

1 comentario:

  1. Segons un document de Jaume Chiner, es demostra que Ausias va nàixer el 1400. És ben interessant a més llegir la revisió que Ferran Garcia-Oliver fa de la biografia d'Ausias.

    ResponderEliminar