domingo, 15 de noviembre de 2009

2.2. Jaume Roig




Jaume Roig va néixer a València al principi del segle XV i va esdevenir un dels personatges més representatius de la burgesia valenciana, la qual veient com la seva posició i estil de vida s'anaven afermant, en un futur del que disposava total regna; i tot plegat proporcionava un atractiu delit de divertir-se i aquesta nova posició obrí les portes a una literatura humorística i popular, sense excessives pretensions estilístiques ni transcendència conceptual.
Ocupà càrrecs importants en el govern de la ciutat i destacà en cercles intel•lectuals.
Professionalment, fou un metge de gran prestigi a l'Hospital d'en Clapers, entre 1450 i 1462,i fins i tot esdevingué metge personal de la reina Maria de Castella.

Roig va escriure el Espill, publicat per primera vegada el 1531, amb el títol de Llibre de consells, i més tard, amb el de Llibre de les dones. Aquest es tracta d'un relat misogin de 16.359 versos escrit en la forma tradicional i amb clara intenció d'entretenir el públic. Aquesta intenció lúdica justifica la tria dels versos tetrasíl•labs apariats, que permeten un exercici d'enginy que obliga a una major atenció per part de l'espectador.
El llibre comença amb una consulta de l'autor adreçada a un cavaller anomenat Joan Fabra. Aquesta preocupació per l'estil correspon a una atenció rigorosa en la redacció de l'obra.

"Espill" es presenta com un relat autobiogràfic escrit en primera persona. Aquest està adreçat al nebot de l'autor, Baltasar Bou, amb una intenció didàctica i moralitzadora, fonamentada de consells perquè es defugin les dones, l’acceptació de les quals és de portadores de vicis i causants de les desgràcies. La vida de l'autor s'ofereix com un model que cal evitar pel que fa al seu fracàs amb les dones i un model a seguir en la trajectòria de la virtut.


No hay comentarios:

Publicar un comentario